Jižní Morava na cestě ke zdravější konferenční turistice

23. listopadu 2023

Jak je na tom náš region a odvětví MICE s udržitelností? Tuto otázku jsme si opakovaně kladli, až jsme si v roce 2022 nechali zpracovat audit konferenční turistiky v Jihomoravském kraji s ohledem na udržitelnost. Konzultační agentura zaměřená na firemní udržitelnost a ESG Flagship nám k auditu navíc vypracovala strategii udržitelnosti pro MICE

Doporučení pro ubytovací zařízení a další konferenční pořadatele, která vzešla ze strategie, jsme s vámi prostřednictvím blogu, sociálních sítí i osobních setkání již komunikovali. Nyní přišel čas shrnout i zbytek auditu. 

Jak je na tom jižní Morava s udržitelností?

Krajský úřad jako takový byl hodnocen poměrně pozitivně. Již v roce 2013 se stal prvním krajským úřadem a organizací veřejné správy v ČR, jehož systém managementu společenské odpovědnosti byl certifikován. Krajský úřad Jihomoravského kraje rovněž v posledních letech uskutečnil řadu jednotlivých projektů a iniciativ snažících se podpořit myšlenku udržitelnosti. Tyto aktivity sice přímo pod konferenční turistiku nespadají, ale ukazují zájem Kraje věnovat se této problematice.

Dále byly vyzdviženy i aktivity města Brna, jako například zapojení do projektů Brno Fair City, Slow food Brno, #PripravBrno a Go green! Město podporuje udržitelné podnikání, snahy o snížení emisí CO2, bikesharing či adaptace na změnu klimatu.

Nejčastěji opakovaným rizikem je nerovnoměrně využitý potenciál cestovního ruchu v Jihomoravském kraji, kdy dochází k přetěžování určitých lokalit (v některých oblastech již můžeme hovořit o overtourismu). S tím pak souvisí vysoká sezónnost cestovního ruchu a centralizace MICE turismu do města Brna. Toto si dobře uvědomujeme i my a proto se snažíme více zapojit i partnery z regionu a pořádané eventy do kraje více rozprostřít. Jedním z klíčových cílů Centrály cestovního ruchu potom je aktivní snaha o vyváženější rozložení turistů v čase a prostoru s cílem omezit přetížení turistických oblastí. 

Hotely a podnikatelé musí přidat 

Společně  s agenturou jsme zpracovali i přehled hotelů s jejich udržitelnými aktivitami. Ten jsme nyní, v listopadu 2023, zrevidovali a přinášíme aktualizované shrnutí. Podívejte se, co lídři v udržitelnosti z řad hotelů na jižní Moravě, ve svých provozech pro zelenější fungování dělají:

Hotel International Brno: Nepoužívá plastové nádobí a plastové lahve, disponuje nabíjecími stanicemi na elektromobily, používá ekologicky šetrné čisticí prostředky a znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku.

Courtyard by Marriott Brno: Využití recyklovaného materiálu při stavbě a rekonstrukci hotelu, používají lokální potraviny a nápoje, nabídka veganských a vegetariánských jídel, kompostování odpadu, zákaz použití plastových brček, v koupelnách mají znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku, baterie, sprchové hlavice a wc pro úsporu vody, výtahy s rekuperačním modulem, myčka s rekuperačním modulem, odpadní teplo z chlazení se používá na předehřev vody, LED osvětlení v celé budově, efektivní chytré větrání, vzduchotechnické jednotky s rekuperačním modulem, využití tepelných čerpadel k topení, kartové spínače elektřiny v pokojích, papírové tašky na prádlo, recyklace baterií, snídaňový zero waste koutek. BREEAM certifikace.

Barceló Brno Palace: Spotřebu jednorázových plastů snížili téměr na nulu, používají znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku, mají speciální odběratele na gastroodpad (např. oleje), pro polovinu nakupovaných surovin využívají místní dodavatele, sledují uhlíkovou stopu hotelu.

Hotel Beatrice Prušánky: První pasivní hotel v Česku, využívá cca ze 40 % světelné sluneční záření ke svému dohřevu, úsporné baterie v koupelnách, téměř 100% tříděný odpad, vlastní prádelna a mandlovna, vlastní zahrada.

Hotel Galant Mikulov: Solární panely na střeše hotelu, hotel a vinařství ke svému provozu využívá přebytky tepla, odpadní vody a také skleníkové plyny. V roce 2016 se umístil mezi třemi nejlepšími projekty světa ve finále prestižní světové soutěže E.ON Energy Globe Award Energy Globe Award, která je mezinárodní soutěží projektů, které usilují o úspory energií a ochranu přírody. Používají znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku, mají tepelné vrty.

Hotel Chateau de Frontiere: Nabíjecí stanice pro elektroauta a elektrokola, nabízejí možnost zapůjčení kol, jejich restaurace využívají místních dodavatelů, sami si suroviny pěstují, zavařují, fermentují, pečou pečivo. Vlastní voda v recyklovatelných lahvích, znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku. Dvě zelené střechy.

Hotel Passage Brno: znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku, používají ekologicky šetrné čistící prostředky (ocet, kyselina citronová, pára). Voda v dispenzorech, tříděný odpad, pečivo vlastní výroby, v restauraci využívají procesy pro vlastní výrobu potravin (fermentace, zavařování).

Hotel Rustikal Hustopeče: Znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku, úsporné toalety a sprchy. Maso vlastní výroby, vlastní výroba vína i piva. Na střeše větrná elektrárna.

Kaskáda Golf Resort Kuřim: 2 nabíjecí stanice pro elektroauta, ekologicky šetrné čisticí prostředky, zelené střechy na bungalovech, lokální suroviny, znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku.

Hotel Lotrinský, Velké Pavlovice: Úsporné toalety a sprchy, znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku, většina potravin pochází z místních zdrojů a je organického původu.

Premium hotel, Znojmo: Znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku ve wellness a fitcentru, úsporné sprchy, část surovin od místních dodavatelů, úsporné zářivky.

Quality hotel Brno Exhibition Centre: Funkční opatření pro úsporu vody (využití šedé vody, úsporné baterie a sprchy) + zadržují dešťovou vodu, kterou využívají pro splachování toalet. Znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku, nabíjecí stanice pro elektroauta, zelená střecha na konferenční budově, kontejnery na tříděný odpad, skleněné láhve na vodu na pokojích, samoobslužný skleněný barel na vodu v lobby. Udržitelné materiály u jednorázových výrobků (kartáčky na zuby, sáčky na laundry, sáčky do odpadkových košů).

OREA hotels: Úsporné žárovky ve všech prostorách, energeticky úsporný modul v hotelových pokojích, třídění odpadu, recyklace, znovuplnitelné dávkovače kosmetiky, výměna ručníků na žádost. Žádné plastové sáčky v odpadkovém koši na pokoji, žádná plastová brčka ani láhve. Minibar plněn na individuální žádost, plněné skleněné lahve na vodu v hotelové restauraci. Hybridní automobily ve vozovém parku hotelu, spolupráce s charitativními organizacemi, žádný odpad z jídla a hotelového prádla, využití místních dodavatelů. OREA Resort Panorama, Moravský kras: vlastní bio zahrádka.

Wellness hotel Volarik, Mikulov: K dispozici jsou jízdní kola k pronájmu, mají nastavené postupy zamezující plýtvání potravinami, podpora místní komunity – v prostorách hotelu mohou svá díla vystavovat místní umělci.  Podpora místních dodavatelů, znovuplnitelné dávkovače na kosmetiku, třídění odpadu, skleněné lahve na vodu.

Besední dům Valtice: Neposkytují nápoje v plastových lahvích, k dispozici je barel s pitnou vodou, úsporné toalety a sprchy, třídění odpadu, lokální suroviny, zajištění půjčení kol, snižování plastového odpadu v restauraci.

Z čerstvých rozhovorů jasně vyplývá trend, kdy hotely stále přidávají nové dílčí aktivity směrem k udržitelnosti, nicméně mnohdy chybí koncepce a transparentní prezentace těchto udržitelných opatření pro veřejnost.

Cítíme, že většinou udržitelnost vnímají jako soubor technických opatření pro větší ekologičnost, přičemž se opomíjí potenciál v oblasti místních vazeb a podpory komunit. A právě tam vidíme momentálně největší potenciál a prostor pro zlepšení.

V každém případě hotely jsou na správné cestě. I za 18 měsíců, kdy jsme jejich udržitelnost při dvou příležitostech mapovali, je vidět velký pokrok. Často vylepšení začíná od individuální odpovědnosti a lepší komunikace směrem dovnitř i ven.

Věříme, že ve výše uvedeném soupisu opatření, které naše hotely zavedly, si každý najde spoustu inspirace. Pro úplnost na závěr připomínáme článek, ve kterém jsme se krokům pro zelenější provoz věnovali.